Åtalas för mutbrott efter jaktresa till Polen

Uppdaterad
Publicerad

En person som tidigare varit anställd vid Boliden AB i Skellefteå åtalas nu för mutbrott efter att ha erbjudits en jaktresa till Polen.

Det är Riksenheten för korruption som nu väcker åtal. Enligt stämningsansökan ska personen ha blivit erbjuden en olämplig förmån av en av företagets leverantörer, i form av en betald jaktresa till Polen, inklusive mat och logi, till ett värde av minst 24 800 kronor. Det här ska ha inträffat under 2014, och personen jobbar inte längre kvar hos Boliden AB.

– När det här uppdagades gick vi skilda vägar med både företaget och den anställde. Det här är inget som vi tolererar, säger Thomas Söderqvist, vice VD för hållbarhetsfrågor på Boliden AB.

Bolidenchef konfronterade

Flera vittnen har hörts angående sina iakttagelser kring betalningen av resan, däribland en av Bolidens chefer, som konfronterade den anställde.

– Det var vi som upptäckte det här. Vi är tvungna att agera när vi hittar sånt som inte är inom ramarna för vad vi tillåter, och det här tillåter vi definitivt inte, säger Thomas Söderqvist.

Fakturor som bevisning

Som skriftlig bevisning finns mail som ska styrka att leverantören bekostade resan. Dessutom presenteras två fakturor:

En som skickades i september 2014 och visar att leverantören betalade jaktresan, och en som är daterad till mars 2015 och skickades från leverantören till den tidigare Bolidenanställde. Den hade fakturatexten ”del i resa grundavgift + flyg” och var på 24 806 kronor.

Den senare ska ha skickats ut efter det att den anställde konfronterats av en av Bolidens chefer angående sitt deltagande i resan.

Den tidigare anställde har enligt stämningsansökan angett att hen själv tänkt betala för resan.

Förnekar brott

Den åtalade personen som arbetade på Boliden hävdar sin oskuld, enligt Folkbladet.

– Min klient förnekar brott, säger advokat Göran Landmark till tidningen.

Även personen som jobbar för leverantörsföretaget åtalas, för givande av muta. Åklagaren yrkar på att företaget som den misstänkte mutgivaren representerar ska betala en företagsbot på 200 000 kronor.

Åklagaren skriver att påföljden för de misstänkta personerna bör överstiga bötesnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.