Autistisk pojke lämnad ensam – polisen anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En elevassistent i Västerbotten blev stoppad av polisen misstänkt för drograttfylla. Med sig hade han en autistisk pojke som tvingades vänta i en kall bil. Misstankarna mot assistenten var var felaktiga och nu JO-anmäls polisen.

Det var förra måndagen som assistenten skulle skjutsa hem sin elev. Pojken är autistisk och har diagnosen adhd. I bilen reste också en annan elev som skulle till vårdcentralen.

Utanför vårdcentralen stannades de av en civil polisbil och assistenten blev ombedd att kliva ur sin bil och istället kliva in i deras. I anmälan skrivs det följande:

– Jag sa att det inte var en bra idé att lämna honom ensam i bilen utan uppsikt. Till svar får jag att han klarar sig, skriver anmälaren och fortsätter:

– Sen frågar jag vad som är problemet för egen del och får till svar: Du är misstänkt för drograttfylla.

Pojken blev frusen

Eleven tvingades vänta över 20 minuter innan en annan polisbil plockade upp och körde hem honom.

– Då var han frusen och kall. Enligt mig är det ett helt vansinnigt beteende.

Assistenten fördes till polisstationen för urinprov och akuten för blodprov. Inget av testen var positiva och nu kommer justitieombudsmannen (JO) att inleda en utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.