Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker inte att någon är värd att bli behandlad på det här sättet” – hör åklagaren Petra Götell svara på tre frågor om bärplockaråtalet. Foto: Gorm Kallestad/NTB / SVT

Bärföretagare från Åsele åtalas för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockare flydde från ett bärföretag i Åsele – slog larm om brist på mat, extremt långa arbetsdagar och miserabla förhållanden.

Nu åtalas två bärföretagare för människohandel och övergrepp i rättssak.

– Alla har alltid vetat att de far illa, men ingen har gjort något, säger åklagare Petra Götell.

Det var i slutet på september som ett 40-tal bärplockare flydde från bärföretaget och slog larm om att de behandlats dåligt. De hade knappt fått någon mat och levt under miserabla förhållanden.

Efter en stor nationell polisinsats greps en man och en kvinna som driver bärföretaget. Nu åtalas de för människohandel i första hand, för grov människoexploatering i andra hand, samt för övergrepp i rättssak.

Bärbranschen

Fråntagna pass

Åklagaren menar att företagarna inte haft för avsikt att ge bärplockarna lön. I åtalet framgår också att plockarna blivit fråntagna sina pass.

”De har inhyst och tagit emot målsägandena i syfte att exploatera målsägandena i tvångsarbete eller annan verksamhet i en situation som inneburit nödläge för målsägandena” står det i åtalet.

Totalt var det 150 bärplockare som kom till Sverige, men bara nio stannade kvar och berättade för polis om vad som inträffat.

– Det var många flera som for illa, men de var nio personer som valde att stanna kvar och driva det här vidare, säger Götell.

Skulder hos Kronofogden

Mannen som åtalas har skulder på drygt 860 000 kronor hos Kronofogden. En utredning visar att han har haft ett spelmissbruk och ett bristande konsekvenstänk, samt ett bristande förtroende för polis och rättsväsendet.

Åklagaren yrkar på att mannen och kvinnan ska få näringsförbud i 7 år, samt att 4,4 miljoner kronor som personer tjänat av verksamheten ska förverkas.

Både mannen och kvinnan nekar till brott.

– Han har följt gällande regler. Han genom sitt företag köpt upp bär från ett företag. Man har försökt säkerställa att de här bären blir plockande på ett korrekt sätt. I de avtal som finns så har man ställt krav gällande bestämmelser som finns gällande arbetstider och löner, säger mannens advokat Mikael Stenman.

Rättegången startar den 15 maj och pågår fram till midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet