Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Norlin som var med när bärplockarna i Åsele larmade om sin situation. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Specialgrupp ska minska exploateringen av utländska bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets bärsäsong står myndigheterna bättre rustade för att granska bärbranschen. Task Force Bär ska minska risken att utländska bärplockare exploateras.

– Vi har sett behov av att myndigheter behöver stärka och förbättra sitt arbetssätt, säger Eva Norlin på Jämställdhetsmyndigheten.

Under fredagen väntas åtal mot två bärföretagare från Åsele som misstänks för grov människoexploatering och övergrepp i rättssak. De greps i slutet av september efter att flera myndigheter gjort tillsyn mot bärbranschen efter larm från bland annat thailändska plockare.

Har påverkat bärbranschen

Trots att bärhärvan i Åsele inte prövats i rätten än, tror Eva Nordin som är regionkoordinator mot prostitution och människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten, att händelsen påverkat bärbranschen.

Bärbranschen

– Det har absolut påverkat, jag tänker att det blivit allt tydligare att om du ansöker om arbetstillstånd och tar hit personer från andra sidan jordklotet så har du även ett ansvar för dem, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten.

Halvering av antalet plockare

Betydligt färre thailändska bärplockare väntas till Sverige den här säsongen. Hittills har Migrationsverket endast fått in 2 200 ansökningar om arbetstillstånd, jämfört med närmare 6 000 året innan.

Inför 2024 års bärsäsong har myndigheterna rustat för att minska risken att utländska bärplockare exploateras. Under namnet Task Force Bär samverkar flera myndigheter nu redan innan plockarna kommer till Sverige.

– Det har varit år av missförhållanden i bärbranschen. Vi har sett behov av att myndigheter behöver stärka och förbättra sitt arbetssätt med den här målgruppen, säger Eva Norlin.

Myndigheter som ingår i Task Force Bär:

Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.

Dessutom deltar representanter från civilsamhället, fackförbund, kommun, akademin och näringslivet.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet