Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett till att de fått en säng och mat” – hör Eva Norlin på Jämställdhetsmyndigheten som larmade polisen om de nödställda bärplockarna i Åsele. Foto: SVT

Bärplockarna slog larm om bristerna: ”Inte fått tillräckligt med mat”

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockarna i Åsele slog larm om den ohållbara situationen till Eva Norlin och hennes kollegor på Jämställdhetsmyndigheten. De kontaktade polis och socialtjänst som agerade snabbt.

– Det fanns inga tveksamheter i Åsele kommun om att det här var personer som behövde stöd.

Efter en nationell polisinsats i veckan kunde två bärföretagare från Åsele gripas och nödställda bärplockare evakueras till Kulturhuset i Åsele. Eva Norlin, som arbetar som regionkoordinator mot människohandel, har under veckan arbetat på plats och bott tillsammans med bärplockarna i Kulturhuset.

– Vi har identifierat ett 40-tal personer som utsatta. Det är typiska indikationer på utsatthet, alltifrån att man inte har tillräckligt med mat till att man inte får det som utlovats.

Polisen utreder bärplockarna fått betalt

Under veckan har man bland annat hjälpt de thailändska bärplockarna med att kontrollera deras hemresor. Om de har fått betalt i enlighet med vad som utlovats vill inte Eva Norlin kommentera.

– Det är en fråga som polisen får utreda.

Flera myndigheter har varit inblandade i tillslaget, men det är kommunen som verkligen ansträngt sig för att stötta de nödställda.

– Det är de som dragit det stora lasset. Det är en liten kommun, men de har löst detta på ett fantastiskt sätt. Men nu måste vi verkligen börja se över det här systemet, det är alldeles för bräckligt. Det blir enorma utmaningar när en liten kommun får så här stora grupperingar i nöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.