Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialchefen i Åsele om läget på Kulturhuset i Åsele. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Stor nationell polisinsats i Åsele – två bärföretagare häktade

Uppdaterad
Publicerad

En stor nationell polisinsats har pågått i Åsele. Bärplockare känner sig lurade på sina löner och har slagit larm om situationen.

Två bärföretagare har häktats på sannolika skäl misstänkta för övergrepp i rättssak.

Poliser från NOA har varit i Åsele under veckan tillsammans med den lokala polisen, socialtjänsten och jämställdhetsmyndigheten och haft en tillsyn över bärbranschen i området.

Bärplockarna blev rädda

När myndigheterna pratade med bärplockarna i ett samlat möte i kulturhuset kom även de två misstänkta, en man och en kvinna, till mötet. De båda misstänkta är delägare i ett bärföretag i Västerbotten. 

Bärbranschen

– De uttryckte subtila hot på ett sådant sätt att thailändarna blev rädda, säger åklagare Petra Götell.

Bärplockare slog larm om brott

Razzian i Åsele skedde efter att regionkoordinatorerna i norra Sverige fått kontakt med oroade bärplockare och larmade polis. Nu är de två misstänkta häktade på sannolika skäl misstänkta för övergrepp i rättssak.

Den misstänkte mannens advokat meddelar att hans klient förnekar brott och att de är helt oförstående till underlaget för häktningen.

– Det blir någons slags hatkampanj mot bärhandlare. Min klient är huvudman för upphandlare av bär, han har avtal med företag som levererar de här bären till honom, han har inte haft de här bärplockarna anställda hos sig, säger advokat Mikael Stenman.

Mannen har en lång bakgrund i bärbranschen och har varit inblandad i ett flertal uppmärksammade tvister. Bland annat 2014 när ett 50-tal rumänska bärplockare hävdade att de inte fått tillräckligt med pengar för att kunna ta sig hem.

Får mat och dryck av kommunen

Åsele kommun har hjälpt ett 30-tal plockare med mat och dryck.

– Jag vet att polisen slog till, men det var inget som syntes här på byn i Åsele, säger Andreas From (S), kommunalråd i Åsele.

Under fredagen lämnade de thailändska bärplockarna kulturhuset och Åsele i buss.

– De verkar som de flesta har flygbiljetter så att de kan resa hem, säger Tommy Forsgren, SVT:s reporter på plats.

Åtal ska väckas senast fredag 6 oktober.

Hör Socialchefen i Åsele om hur kommunen stöttat plockarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet