Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg menar att den svenska bärindustrin möjliggör en modern form av slaveri. Foto: SVT

Ministern: ”Det som pågår i våra bärskogar är en modern form av slaveri”

Uppdaterad
Publicerad

Till veckan börjar runt 6 000 thailändska bärplockare anlända till de svenska bärskogarna. Fjolåret var kaotiskt och i år väntas dessutom ett sämre bärår. Regeringen vill nu reglera branschen hårt.

– Det är inte rimligt att vi ska importera slavhandel till Sverige, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Omkring 6 000 personer har ansökt om att få plocka bär i Sverige i år. Fjolåret var kaosartat, 250 thailändare skrev till regeringen och berättade om att de levde under miserabla förhållanden, att de livnärde sig på överkörda djur och återvände skuldsatta till Thailand.

I år väntas dessutom ett dåligt bärår vilket kan göra förhållandena ännu sämre. Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) berättar att regeringen arbetar med kraftiga åtgärder för att skapa bättre förhållanden i bärbranschen.

Bärbranschen

– Det som pågår i våra svenska skogar med de här thailändska bärplockarna kan inte beskrivas på något annat sätt än en modern form av slaveri. Och det ska självklart inte förekomma i Sverige. Det är helt oacceptabelt.

Vill ändra lagen

Enligt ministern är det inte ett alternativ att låta branschen fortsätta i samma spår. Regeringen arbetar idag med åtgärder kring arbetslivskriminalitet, samverkan mellan myndigheter men även med förändringar i migrationslagstiftningen.

Samtidigt tar det tid att genomföra dessa förändringar och redan nästa vecka börjar bärplockarna anlända till de svenska bärskogarna. Ifjol gjorde Migrationsverket bara en handfull stickprovskontroller av de omkring 6 500 thailändska bärplockarna i Sverige.

– Det ska inte finnas några zoner där människohandel eller slaveri kan gå straffritt i Sverige. Vi måste se till att myndigheterna får de verktyg och resurser som krävs för att de ska kunna agera kraftfullt. Oavsett var i landet problematiken uppkommer, säger Paulina Brandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet