Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här har hjortronblommorna torkat sönder – häng med ut på myren tillsammans med bärexperten Örjan Axelsson i Hällnäs. Foto: Anders Öhlund/SVT

Dystra bärprognosen i Västerbotten – sommartorka hotar säsongen: ”Riktigt skitår”

Uppdaterad
Publicerad

Kalla nätter och sedan torka – det blir inget bra bärår i år, tror bärhandlaren Örjan Axelsson i Hällnäs. Varje år köper han in omkring 170 ton bär – i år räknar han med att det bara blir 50-60 ton.

Plockningen startar om ett par veckor. Det kan variera från plats till plats, men i Västerbottens inland ser det illa ut just nu.

– För hjortronen är det värmen som nu håller på att ta knäcken på bären. Det är väldigt torrt ute på myrarna och många hjortronblommor har torkat bort, säger Örjan Axelsson.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Ont om blåbär

För blåbären är läget det omvända. Här är det kyliga nätter i månadsskiftet mellan maj och juni som ställer till problemen.

– Det är ett riktigt skitår för bärplockarna.

Följ med bärexperten ut på hjortronmyren i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet