Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Vantinge är mörka regnmoln en välkommen syn. Bengt Arne Andersson, Erling Johansson, Roger Molin och Anders Molin arbetar nära varandra i sina lantbruk. De är alla lättade över nederbörden. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Regnet – en skänk från ovan för oroliga lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens initiala torka oroade många lantbrukare. Få har glömt rekordsommaren 2018 och vissa befarade att detta år kunde leda till lika katastrofala skördar. Men nu har vädret slagit om – något som välkomnas varmt av de som brukar jorden.

Tunga regnmoln färgar himlen mörk ovanför Vantinge. För somliga semesterfirare må regnet vara oönskat, men för lantbrukarna Bengt Arne Andersson, Erling Johansson och Roger Molin skänker regnet en stor lättnad. De fyra lantbrukarna producerar djurfoder, främst till hästar men även till kor.

Den senaste tidens nederbörd har satt fart på grödan och männen hoppas att det ska innebära en återhämtning från torkan.

Likt sommaren 2018 var början av säsongen väldigt torr, drar ni några paralleller till eller lärdomar från det året?

– Ja, det gjorde man särskilt när det var riktigt torrt, där vid midsommar. Då var det jättejobbigt. Men en stor skillnad är att vi är mer på hugget denna gång. Vi har redan skördat spannmål och sått nytt nu när det regnade, säger Erling Johansson.

Klimatförändringar påverkar skörden

Enligt Erling Johansson är lantbrukare överlag är mer benägna att agera snabbare, efter den besvärliga sommaren 2018.

Roger Molin berättar att lantbruket kan vara en utsatt bransch. Klimatförändringarna medför en tydlig förändring av väderleken och därmed även nya utmaningar för odlare som honom.

Hur anpassar du din odling för att möta dessa utmaningar?

– En del tar hjälp av bevattning, men vi har ingen sådan. Vi får ju leva på hoppet i stället, säger Roger Molin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.