Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Björn Andersson tycker att EU:s krispengar ska gå till unga lantbrukare i klippet. Foto: Alice Edenhed/SVT

Mjölkbonden Björn i Falkenberg välkomnar stödpengar till unga lantbrukare: ”Behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket vill att EU:s krisstöd för vårens torka ska gå till lantbrukare som är under 40 år. Björn Andersson startade upp sin mjölkgård utanför Falkenberg för två år sedan och kan intyga att ekonomin är tajtare som ung, nystartad lantbrukare.

– Jag är naturligtvis för förslaget. Det är viktigt för att vi ska få en vilja att hålla i gång produktionen framåt, säger mjölkbonden Björn Andersson som har sin gård söder om Morup i Falkenbergs kommun.

LRF vill ha annan lösning

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, håller en annan linje än Jordbruksverket och menar att det vore mer rättvist om stödpengarna går till de lantbrukare som haft problem med grödor under våren, oavsett ålder.

I klippet nedan berättar LRF:s ordförande i Halland, Heléne Gunnarson, om problemet med förslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Heléne Gunnarson från LRF ser stödpengarna som en Foto: Alice Edenhed/SVT

Jordbruksverket fick i juli i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ett ekonomiskt stöd till jordbruksföretag som har drabbats av årets torka. Pengarna kommer från EU.

Jordbruksverket har tagit fram två alternativ och föreslår det första:

  • Stödet ges till unga jordbrukare upp till 40 år.
  • Stödet ges till alla lantbrukare som är drabbade av vårens torka, vad gäller grovfoder­baserad animalie­produktion och vårsådda grödor.

Jordbruksverkets förslag ligger nu hos regeringen. Sverige ska meddela EU-kommissionen senast den 30 september om hur man avser att använda pengarna.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.