Foto: privat

Katarinas familj plockat hundra kilo hjortron på tio dagar

Uppdaterad
Publicerad

Under tio dagar har Katarina Björn Gröneng och hennes familj plockat hundra kilo hjortron runt omkring Vilhelmina.

I sommar har Katarina Björn Gröneng med hennes fyra barn och man kört runt i skogarna kring Vilhelmina för att plocka hjortron. Under de senasta tio dagarna har de fått ihop hundra kilo av det gula guldet.

– Jag har gjort matsäck och kört bilen medan mina ungdomar har plockat bär, vi har bara kört runt i skogen och tittat efter vägarna. Det har varit otroligt mycket bär om man jämför med tidigare år, säger Katarina Björn Gröneng.

LÄS MER: Rekordår för hjortronen

Sommarjobb för barnen

Ungdomarna som är mellan 11 och 17 år gamla har följt med föräldrarna ut i skogen tre timmar per dag, det har funkat som ett sommarjobb för barnen som annars bara haft en veckas arbete hos kommunen.

– Det har varit mycket trevligt, jag har fixat matsäck och kört bilen så har de fått plocka och fått ett extra tillskott i sommarlovskassan, säger Katarina Björn Gröneng.

LÄS MER: Gott om bär – men allt fler väljer att köpa

Ska fira rekordet

Av de hundra kilo bären så har familjen sålt en hel del, men av de kilorna som blev kvar har man använt till att fira rekordplocket.

– Vi har gjort hjortronsylt och en supergod hjortronpaj. Vi kommer fortsätta plocka ett par dagar till, säger Katarina Björn Gröneng.

Recept på en smarrig hjortronpaj

Ca 4 dl hjortron

1 msk potatismjöl

1 msk strösocker smuldeg

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

¾ dl socker

1 nypa salt

125 g smör, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter.

3. Blanda hjortronen med potatismjöl och socker. Bred ut dem i botten på formen.

4. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.

5. Fördela smuldegen över bären.

6. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min. 

7. Servera med vaniljsås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.