Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Även om man skulle kunna öppna bron innan Västra länken är klar kommer man inte att göra det” – SVT:s reporter guidar genom de senaste turerna kring det stora vägprojektet i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Nu ska bristerna på Västra länken fixas – bron öppnas samtidigt som vägen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att fixa bristerna på Västra länken-sträckan i Umeå har påbörjats. Bron över Umeälven kommer inte att öppnas innan hela Västra länken-sträckan är färdig. Målet är att allt ska vara klart i slutet av augusti – men det är ett pressat tidsschema.

– Vi gör allt vad vi kan för att det ska bli färdig, säger Tomas Ek, projektledare Trafikverket.

Från och med den här veckan och sex veckor framåt kommer trafiken kring Röbäck i Umeå att ledas om via ramperna och rondellen vid Böleäng.

Detta för att laga de fel som upptäcktes i samband med slutbesiktningen av Västra länken.

Västra länken

– Vi åtgärdar felen löpande. Vi gör också undersökningar för att konstatera vilken typ av åtgärd som vi ska göra, säger Tomas Ek, projektledare Trafikverket.

”Riktigt dåligt”

Trafikverket har tagit in nya entreprenörer för att fixa bristerna. På sträckan mot Röbäck som varit öppen för trafik ser Trafikverket stora brister.

– Det är ett riktigt dåligt parti. Den har satt sig nästan 18 centimeter, säger Tomas Ek.

– Vi upptäcker nya saker vartefter vi tar tag i saker. När tjälen har gått ska vi göra en ny mätning om undersöka om vägen har fortsatt att sätta sig eller inte.

Inväntar öppningen av bron

Detta gör att det är svårt att säga när vägen kan öppna. Men målsättningen är sista augusti.

– Men man blir luttrad, vi får se vad vi kommer fram till. Vi gör allt vad vi kan för att det ska bli färdig, säger Tomas Ek.

Västra länken-bron kommer inte att öppna för biltrafik innan hela sträckan är färdig, även om den blir klar innan.

– Vi öppnar bron samtidigt. Eventuellt kanske bron kommer att öppnas för gång- och cykeltrafik, men det är inte klarlagt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet