Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Isabella Lövins (MP) kritik mot regeringens åtgärder i Östersjön. Foto: Elin Moberg/SVT

MP kräver att strömmingsfisket i Östersjön stoppas – Isabella Lövin: ”Kommer kollapsa”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill nödstoppa strömmingsfisket i Östersjön och menar att regeringen spelat rysk roulett med Östersjöns framtid. Isabella Lövin (MP) anser att regeringens åtgärder för att skydda strömmingsbeståndet är ett slag i luften.

– Vi har sett vad som hänt med torskbeståndet. Händer det samma sak med strömmingen har vi slagit ut hela ekosystemet i Östersjön, säger hon.

Under flera säsonger har det kommit larmrapporter om att fångsterna av strömming i Bottenviken och Bottenhavet varit minimal.

Isabella Lövin (MP), som kandiderar till EU-parlamentet, menar att regeringen gått emot forskares varningar om att strömmingsbeståndet kan kollapsa.

Strömmingfisket

Tillsammans med Finland ville regeringen trots rekommendationerna tillåta fiske, med motiveringen att man gör andra saker för att förbättra beståndet. Bland annat inrättades perioder av fiskeförbud.

Lövin tycker att åtgärderna istället hjälper de stora industritrålarna som bidrar till överfisket.

– Det är fejk-åtgärder, säger Isabella Lövin.

MP kräver att strömmingfisket nu stoppas.

Havs- och vattenmyndigheten kritiska

En konsekvensanalys av Havs- och vattenmyndigheten konstaterar att det införda fiskestoppet, utifrån hur fisket bedrevs förra året, inte kommer ge något större skydd för strömmingen.

– Fiskestoppet har störst betydelse i det finska vattnet, säger Fredrik Palm på Havs- och vattenmyndigheten.

Däremot säkerställer stoppet att svenskt trålfiske inte heller kan bedrivas under denna period.

Landsbygdsministern nöjd med förhandlingarna

Peter Kullgren (KD) menar att han är nöjd över förhandlingarna som halverat fiskekvoterna.

– Vi har en situation där vi behöver få ner kvoterna ännu mer, därför laddar vi upp för kommande förhandlingarna nu i höst. Östersjön mår inte bra och fisket är en del i det, säger Peter Kullgren (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömmingfisket

Mer i ämnet