Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det röda ljuset för strömming från Östersjön skapar oro bland kustfiskare och fiskköpare. Hör deras tankar i videon. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Rött ljus för strömming oroar kustfiskare och fiskköpare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att WWF satt rött ljus för strömming från Östersjön och Bottniska viken oroar sig småskaliga kustfiskare och fiskköpare över att fiskförsäljningen riskerar att begränsas.

– Det är fel att inte skilja på småskaligt fiske och de stora trålarna, säger Karl-Åke Wallin, ordförande i Kustfiskarna Bottenhavet.

Det är i WWF:s Fiskguiden för 2023 som strömming och sill får rött ljus om den är fiskad i Östersjön och bottniska viken.

– Det är ett för trubbigt verktyg som WWF använder, menar Karl-Åke Wallin som tycker att det småskaliga fisket borde varit undantaget i WWF:s rekommendation och efterlyser en dialog med WWF.

– Det är inte för sent, menar han.

Från WWF:s sida framhåller man att det röda ljuset förhoppningsvis ska begränsa fisketrycket så att det småskaliga fisket får grönt ljus. Men just nu anser man att konsumenterna helt ska avstå från strömming från de aktuella områdena.

– Bra att sätta rött ljus, tycker Marianne Svedberg som just köpt färsk strömming från Bottenhavet, men som samtidigt hoppas på att fortsatt kunna köpa lokalt fångad strömming.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.