Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strömming från Bottenhavet Foto: Fredrik Israelsson SVT

Rött ljus för strömming och sill i WWF:s Fiskguiden 2023

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppdaterar världsnaturfonden WWF Fiskguiden för 2023 och ger rött ljus för strömming och sill fångad i Östersjön och Bottniska viken. Det innebär att organisationen avråder konsumenter från att köpa och äta strömming och sill från de här havsområdena.

Bakgrunden till att WWF går från gult till rött ljus, alltså avråder från att köpa och äta strömming och sill från stora delar av Östersjön och Bottniska viken, är att fisken har minskat både i antal och vikt.

WWF pekar på överfiske och felrapportering av fångster som orsaker till rekommendationen.

– Beståndet mår mycket sämre nu, vi ser att strömmingarna är mindre och magrare, de har svårare att reproducera sig och fiskeuttaget är alldeles för högt, säger Inger Melander, fiskeexpert på WWF.

Baseras på hur bestånden mår

Strömming och sill är samma art men fisken byter namn i Kalmarsund. Att en art får rött ljus i Fiskguiden är inte samma sak som att den är rödlistad av Artdatabanken. WWF:s röda ljus ska enligt organisationen ses som en ögonblicksbild av hur bestånden mår och påverkas av fisket.

Oroar småskaliga fiskare

Tidigare i höst förordade EU-kommissionen ett totalstopp för strömmingsfiske i Östersjöområdet vilket oroade fiskarna längs norrlandskusten. Från WWF hoppas man att det småskaliga kustfisket efter strömming inte ska behöva ha rött ljus i framtiden.

– Om man sänker fisketrycket och minimerar det storskaliga, industriella uttaget hoppas vi att det ska finnas mera av den stora strömmingen som det kustnära, småskaliga fisket fiskar efter, säger Inger Melander.

Andra nyheter i fiskguiden är att torsk som bottentrålas i Barents hav går från gult till rött medan svenskt fiske efter braxen i Östersjön nu får grönt ljus.

Mera om strömmingsfisket i videon.

Nyheter i WWF:s Fiskguiden 2023

– Strömming/Sill från Östersjön och Bottniska viken -från gult till rött ljus

– Skarpsill från Östersjön – från grönt till gult ljus

– Torsk från Barents Hav, Norska Havet, bottentrål – från gult till rött ljus

– Vårlekande sill, trålfiske – från grönt till gult ljus

– Kanadasik och amerikansk siklöja – från rött ljus till gult respektive grönt ljus

– Kanadasik, Lake Michigan, bur/fällor – gult ljus

– Kanadasik, Lake Superior, bur/fällor – grönt ljus

– Amerikansk siklöja, Lake Superior, garn – grönt ljus

– Skarpsill – grönt ljus

– Braxen, Östersjön. Garn och bur/fällor – från gult till grönt ljus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.