Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Frölander berättar vad som gör honom något mera positiv och hur det går med leveranserna till surströmmingstillverkarna i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Fiskare i Timrå om strömmingskrisen: ”Bara 30 procent jämfört med tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på strömming fortsätter längs Norrlandskusten. Fångsterna är bara 30 procent av det normala, enligt fiskaren Hans Frölander, en av fåtalet kvarvarande fiskare i Västernorrland, som ändå sett en liten ljusglimt vid horisonten.

Fiskaren Hans Frölander i Bondhamn mellan Sundsvall och Härnösand har övergått från trålfiske till att fiska strömming med nät men fångsterna under våren är skrala.

– Vi får 30 procent jämfört med tidigare, säger han.

Han jämför fisket idag med de fångster han fick tillbaka i tiden och menar att höga fiskekvoter och effektiva industritrålare gjort att situationen är som den är idag.

Ljusglimt vid horisonten

När SVT besöker Bondhamn har Hans och besättningen på hans fiskebåt fullt upp med att ta hand om nattens strömmingsfångst och trots det dystra läget med små mängder fisk ser han ändå en ljusglimt vid horisonten.

I videon berättar Hans Frölander om vad som gör honom något mera positiv och hur det går med leveranserna till surströmmingstillverkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.