Fiskare längs Norrlandskusten: Kris för strömmingen – fångsten halverad

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på strömming gjorde redan ifjol att yrkesfiskarna slog larm. När vårfisket nu dragit igång längs Norrlandskusten vittnar fiskarna om ännu sämre fångster.

– Nu lägger vi ner för i vår, säger fiskaren Hans Frölander som tror att surströmmingstillverkarna kommer att få det svårt.

Vi följer med strömmingsfiskare från Bondhamn mellan Sundsvall och Härnösand ut till fiskevattnen några timmars gångtid ut på Bottenhavet utanför Bremön. Men några förhoppningar om stora fångster har man inte.

– Det här blir sista turen, efter den här turen lägger vi ner trålningen för i vår, säger Hans Frölander som konstaterar att fisket inte lönar sig, fångsterna har halverats jämfört med i fjol och redan då var fisket dåligt.

”Storskaligt fiske orsaken”

Han har fiskat strömming i många år och anser att det är det storskaliga fisket med utländska trålare som pågår ute i Bottenhavet som är boven i dramat. Med båtar som har kapacitet att fånga tio gånger det Hans båt fångar under samma tidsperiod tar båtarna stora mängder fisk. Dessutom fiskar de dygnet runt.

Fisken blir fiskmjöl

Man skiljer på konsumtionsfisk och foderfisk. Det Hans Frölander fångar går i princip uteslutande till surströmmingsindustrin lokalt, medan de stora båtarna fiskar med mindre maskor och skickar hela fångsten utomlands, där det mesta mals till fiskmjöl som blir till foder i fiskodlingar.

– Det är ju mat det här, säger han och tittar på den strömming de lyckats få ihop efter sex timmars trålande.

Surströmmingsbranschen drabbas

Hans Frölander tvivlar på att man kommer att kunna leverera tillräckligt med strömming till de lokala surströmmingstillverkarna i år.

– Nej, det kommer vi aldrig att göra, salterierna kommer att få det jobbigt att få ihop strömming, säger han.

Följ med fiskarna ut på vårens sista trålfisketur på Bottenhavet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.