Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur många ton strömming fick surströmmingsproducenten i år och hur många behövdes? Hör Johan Berlin från Gösta Hannells fisksalteri berätta. Foto: SVT

Inför premiären – fortsatt surt läge för strömmingen: ”Det är kris”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det traditionsenligt surströmmingspremiär och även om årets strömmingsfångst är något bättre mot förra årets –  är krisen inte över för branschen.

Producenterna för den surluktande delikatessen har svårt att möta allmänhetens efterfrågan och den låga fångsten gör att många burkar gapar tomma.

Utanför Gösta Hannells Fisksalteri Skagshamn byter bilar av varandra på parkeringen. Det är turister och öviksbor som besöker verksamheten i ett sista försök att få tag på surströmming inför årets premiär.

2023 års fångst är något större än vad den var förra året, men enligt flera producenter som SVT har pratat med är även årets fångster katastrofala.

–  Vi har fått röra oss i större områden nu och har fått ihop litegrann på andra områden än lokalt också, men det räcker inte. Efterfrågan är mycket större än vad vi kan leverera, säger Johan Berlin, produktionschef på Gösta Hannells fisksalteri.

Säl och överfiske anledning till bristen

Strömmingskrisen menar Berlin beror på överfiske och problem med såväl sälari som skarv för fiskarna.

Vad tror du behöver göras för att komma till bukt med problemet?

– Att man ser över vad som är hållbart för framtiden. Strömmingen är basen i själva havet vi har här, det är viktigt att den får finnas kvar. Man måste helt enkelt se över hur mycket man kan fiska, säger Johan Berlin.

I klippet: Hör Berlin berätta om hur mycket strömming de fått in och behöver, samt om situationen för bland annat de lokala fiskarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.