Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan använda AI som inspiration, men att använda AI för mer än det är att ta det för långt” – hör studenten Lucija Berzina och två andra umeåstudenter berätta om var gränsen går för AI-användning. Foto: SVT

Umeåstudenten Lucija om AI-fusket: ”De vill inte lägga ner tid på arbete”

Publicerad

En hjälpande hand eller strikt förbjudet? Åsikterna bland studenter vid Umeå universitet går isär kring hur AI ska få användas i studier.

– Jag tycker att det är viktigt att bevara sina egna idéer och att inte presentera andras idéer som sina eller skapa ett sätt att skriva som inte är ens eget, säger Lucija Berzina, som läser en master i växt- och skogsbioteknik vid Umeå universitet.

Studenterna i Umeå som stängts av efter att ha fuskat med AI menar att de använde AI som ett hjälpmedel. Men disciplinnämnden menade att det var otillåtet och att studenterna vilseledde sina respektive lärare.

Gränsen för vad som anses acceptabelt varierar mellan studenter vid Umeå universitet.

I videon hör du några studenter om var de tycker att gränsen går för AI-användning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.