Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför startar Umeå universitet utbildning i filosofi och AI? Dimitri Coelho Mollo och Kalle Grill berättar om det nya programmet i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Umeå universitet startar unik utbildning i filosofi och AI – först i landet

Publicerad

Nästa termin startar Umeå universitet landets första program i filosofi och artificiell intelligens.

– Det är många som oroar sig över de etiska och politiska följderna. Vi vill lära studenterna om det här från grunden, säger Kalle Grill, docent vid Institutionen för idé- och samhällsstudier.

Upprinnelsen är att artificiell intelligens på kort tid blivit ett stort och mycket relevant ämne som troligtvis kommer att vara en viktig del av vår framtid.

Kom snabbt på plats

En av de som ligger bakom den nya utbildningen är Dimitri Coelho Mollo, filosof och biträdande lektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier.

– För att hantera en sådan framtid tror vi att människor som förstår tekniken, dess vetenskapliga och konceptuella grunder, såväl som de etiska och sociala konsekvenserna som de leder till, kommer att vara väldigt viktiga, säger han.

Liksom utvecklingen av AI har det gått snabbt att få den nya utbildningen på plats.

– Jag blev förvånad över hur snabbt det gått att få ihop programmet, säger Kalle Grill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.