AI-robotarna håller i bandet som symboliserar samarbetet i projektet Digital impact north. Foto: SVT

Storsatsning på AI i Umeå

Publicerad

Umeå universitet har tagit initiativ till en unik satsning på digitalisering och artificiell intelligens. Tillsammans med bland annat Umeå kommun och Region Västerbotten ska man ta fram framtidens teknologi. Umeå universitet kommer också att rekrytera 100 nya AI-forskare.

Initiativet kallas Digital impact north och är ett samarbete mellan Umeå universitet, Umeå kommun, Region Västerbotten, Sveriges lantbruksuniversitet och forskningsinstitutet Rise.

Med bidrag från Wallenbergsstiftelsen kan Umeå universitet nu rekrytera 100 nya AI-forskare.  

– Det här skapar en plattform som ger möjligheter till digital utveckling, där man kan driva projekt som kanske kan lösa de samhällsutmaningar som vi står inför, säger Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet.

AI i skolan och vården

Helena Lindgren, professor i datavetenskap, håller med.

– AI kan användas i framtidens skola och hälso- och sjukvård. Det handlar också om demokrati. Det är mycket tal nu om nyheter som inte är tillförlitliga – hur kan vi använda AI-metoder i medier? Det finns många användningsområden för AI.

Kommer robotarna ta över? Forskaren Helena Lindgren svarar i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer