Genrebild. Hösten 2020 startar Sveriges första masterprogram i artificiell intelligens – på Umeå universitet. Foto: Michael Sohn/TT

Umeå universitet först i landet – startar masterprogram i artificiell intelligens

Uppdaterad
Publicerad
Hösten 2020 startar Sveriges första masterprogram i artificiell intelligens – på Umeå universitet. Detta i samband med tidigare pågående satsningar inom området.

Umeå universitet har sedan tidigare både forskning och enstaka kurser inom artificiell intelligens, AI. I början av juli beslutade rektorn att man dessutom ska starta ett masterprogram. Det var tidningen Folkbladet först med att berätta. Enligt Staffan Schedin, utbildningsledare vid kansliet för teknik och naturvetenskap, har kurserna på universitetet ett högt söktryck.

– Det är ett populärt ämne och det pratas mycket om AI i samhället och inom den framtida teknikutvecklingen, säger han till Folkbladet.

Vill positionera sig internationellt

På det nya programmet är tanken att eleverna ska läsa datavetenskap med inriktning mot AI eller data science med inriktning mot matematisk statistik. I och med att universitetet på så sätt tar ett brett grepp om ämnet AI ur ett datavetenskapligt/matematiskt perspektiv är tanken att programmet ska kunna positionera sig både nationellt och internationellt.

– Sverige saknar ett masterprogram i AI, de existerande programmen är begränsade till maskininlärning och data science, säger Staffan Schedin.

Exakt hur kurserna kommer att se ut är i dagsläget inte klart. Men enligt Folkbladet växer forskningen inom AI starkt vid Umeå universitet och anslagen kommer från olika håll, bland annat en regeringssatsning på sju lärosäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer