I Sverige som helhet har antalet antagningar ökat de senaste åren. Men på Umeå universitet visade årets siffror en minskning. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet

Antalet antagna vid Umeå universitet minskar

Publicerad

Idag kom beskedet som många väntat på – antagningsbeskedet för höstens universitets- och högskoleutbildningar. I Sverige som helhet har antalet antagningar ökat de senaste åren. Men på Umeå universitet visade årets siffror en minskning.

För drygt tre månader sedan passerade sista ansökningsdatum och på torsdagen kom det efterlängtade beskedet. Enligt Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet, har antalet antagna i Sverige ökat de senaste åren.

– Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad. Att antalet behöriga sökande blir fler är positivt, eftersom det innebär att fler har gjort ett välinformerat studieval, säger hon i ett pressmeddelande.

På Umeå universitet ser det dock annorlunda ut då antalet antagna är 560 färre än i fjol. I år antogs 29270 personer, jämfört med 29830 förra året. Detta innebär en minskning på 1,9 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer