Foto: SVT

Analyserar #metoo med hjälp av en robot

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen #metoo blåste som en vind över landet under hösten, vintern och våren. Berättelser om sexuella övergrepp spreds via sociala medier. Nu har en student vid Umeå universitet analyserat 100 000 publika inlägg med hjälp av ett datorprogram.

Daniel Sjöström i Umeå pluggar till civilingenjör och har studerat artificiell intelligens. Han är också intresserad av samhällsfrågor som jämställdhet och i sitt examensarbete har han byggt en robot som analyserat alla publika inlägg på instagram och twitter på svenska under metoo-kampanjen. Dataprogrammet har fått jobba och han själv har läst inlägg med start i november.

– Till en början handlade inläggen mest om vad människor varit med om. Personliga berättelser. Sedan ändrade de karaktär, började handla om politik, och vad vi kan göra åt det här, säger Daniel Sjöström.

Vanligast på bussen

Daniels analys är inte knuten till geografi, det går alltså inte att se vilka av inläggen som är från Västerbotten, däremot syns vilken sorts platser sexuella övergrepp och trakasserier ägt rum på.

– Absolut vanligast är händelser på bussen. På andra plats kommer skola och arbetsplatser. Sedan kommer krogen, säger Daniel Sjöström.

Daniel har också låtit roboten titta på vilka yrkestitlar som nämndes under metoo-kampanjen.

– Det är intressant att de vanligaste titlarna som nämns är maktpositioner. Chef är vanligt, liksom lärare, journalist och polis, säger Sjöström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.