Bibbi Good var först att använda hashtagen #MeToo i Sverige. Foto: Anna GerdénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hon skickade första #MeToo-tweeten i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurbon Bibbi Good var den första med att använda hashtaggen #MeToo i Sverige.
– Hoppas man behandlar alla med lika respekt och inte utifrån kön, säger hon.

Det var den 15 oktober som hashtaggen #MeToo började sprida sig som en löpeld över världen. Den skapades för uppmärksamma hur omfattade sexuella trakasserier är mot kvinnor – och för att få ett slut på trakasserierna.

Första hashtaggen publicerades i USA på Twitter och drygt en timme senare nådde den Bibbi Good i Arvidsjaur. Hon retweetade en kvinna och lade till texten: ”#MeToo. Existerar ens kvinnan som aldrig varit med om det?”.

Hon var först i Sverige

Men när hon publicerade hashtaggen hade hon ingen aning om att det var något nytt eller om att hon var först i Sverige med att använda taggen.

– När jag förstod att det var något nytt och en hashtagg kändes det som att något förändrades. Så många kvinnor som stod enade under samma paraply – det kändes starkt, säger Bibbi Good.

”Alla ska behandlas lika”

Hon tycker att det är tragiskt att trakasserier mot kvinnor är en norm i väldigt många länder – men hoppas att framtiden blir ljusare.

– Jag hoppas att när det här ebbas ut, att det ska vara normaliserat och att man inte behöver en hashtagg. Att man behandlar alla med lika respekt och inte utifrån kön. Att man behandlas som den person man är.

Uppmärksammas på utställning

Bibbi Good har blivit historisk med att vara först med #MeToo i Sverige. Och i dag, på internationella kvinnodagen, uppmärksammas hennes berättelse och mobiltelefon på en utställning på Tekniska museet i Stockholm.

– Det känns jättekonstigt, men det är rätt häftigt att få vara med om det medan man lever, säger Bibbi Good.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet