• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun med rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Arkivbild. Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Umeå universitet blir nav i stor satsning på AI

Publicerad

Umeå universitet blir värduniversitet för ett tioårigt forskningsprogram som ska undersöka hur artificiell intelligens, maskininlärning och robotisering påverkar vårt samhälle och våra beteenden.

Det är Wallenbergstiftelserna som satsar 660 miljoner kronor på forskning inom AI och autonoma system och Umeå blir värduniversitet för programmet WASP-HS. Programmet ska framför allt analysera etiska, ekonomiska, arbetsmarknadsmässiga, sociala och juridiska aspekter som kan komma med det teknikskifte som artificiell intelligens medför.

– Vi är väldigt glada för att huvudansvaret för den här satsningen placeras hos oss. Utvecklingen av ett samhälle där artificiell intelligens och autonoma system genomsyrar människors liv är ännu bara i sin linda, säger Umeå universitets rektor Hans Adolfsson i ett pressmeddelande.

Vetenskaplig ledare för det nya programmet blir Virginia Dignum, professor vid Institutionen för datavetenskap. Hon anges även som den främsta orsaken till att programmet placeras i Umeå.

Tio nya forskargrupper

Ett av huvudmålen är att stärka den svenska forskningskompetensen inom området med forskarutbildning och rekrytering av unga forskare och gästforskare.

– WASP-HS kommer att bedriva en omfattande forskarskola med upp till 70 doktorander, rekrytera minst tio nya forskargrupper och tolv gästprofessorer, säger professor Kerstin Sahlin, styrelseordförande i WASP-HS i pressutskicket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer