Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som förlitar sig mer på appar är sämre på att förstå kartor och ge vägvisning” Foto: Jonas Bolin/SVT

Vi blir sämre på att hitta – doktorand i Umeå vill bryta trenden med hjälp av AI

Uppdaterad
Publicerad

Människor blir allt sämre på att hitta utan gps. Nu vill forskare vid Umeå universitet använda AI för bryta trenden.

– I vissa fall har personer förlitat sig för mycket på gps-appar och hamnat i trafikolyckor, säger Arvid Horned, forskningsdoktorand på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Kartappar ger oss sämre lokalsinne. Forskning vid Umeå universitet har också visat att att personer som förlitar sig på appar för navigering blir sämre på att tolka instruktioner, förmedla information om hur andra ska hitta till en plats och att självständigt ta sig fram till platser.

– Idag när vi tar upp en gps-app och säger att vi vill ta sig från A till B så ger appen ett vägförslag med en linje på en karta som vi sedan kan följa, säger äger Arvid Horned, forskningsdoktorand på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Ska samla in geografisk information

Han arbetar nu med ett projekt som vill bryta den här trenden.

– Forskningen kan leda till att vi på längre sikt kan lära oss mer om miljön när vi navigerar och på detta sätt inte bli beroende av en app. Det kan ge oss bättre självförtroende.

Forskarna ska samla in geografisk information och analysera den med hjälp av AI och datavetenskapsmetoder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland går det ju fel, men de är då man lär sig” – hör hur några Umeåbor gör för att hitta rätt. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Använda sig av landmärken

På det här sättet vill man ta fram verktyg för att identifiera vilka vägar och situationer som är svåra för personer att navigera.

Dessa kunskaper kan sedan användas för att utforma stöd som hjälper oss att hitta till platser utan att vi behöver aktivt följa en gps under hela resan.

– Att låta en navigeringsapp påtala byggnader eller andra typer av objekt som kan hjälpa till att hitta kan användas för att visa när det är dags att svänga av eller byta färdriktning, säger Arvid Horned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.