Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska bärbranschen med vilda skogsbär är som intensivast samtidigt som de flesta har semester. Det skapar något av en blind fläck för övervakningen av verksamheten, menar Eva Norlin, regionskoordinatorer mot prostitution och människohandel. Foto: SVT

Semestertider ger blind fläck för övervakning av bärplockarnas situation

Uppdaterad
Publicerad

Just nu befinner sig 5 400 thailändska bärplockare i Sverige. Samtidigt är det semesterstängt på många av de myndigheter och kommuner som ska övervaka den kritiserade bärbranschen.

– Sverige står inte still när det gäller den typen av utsatthet även om vi svenskar tar semester, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot människohandel.

Den svenska bärbranschen med vilda skogsbär är som intensivast samtidigt som de flesta har semester. Det skapar något av en blind fläck för övervakningen av verksamheten.

– Tyvärr så drar säsongen igång när semester-Sverige stänger ner. Det gör även många myndigheter, så även polismyndigheten. Då är det färre poliser som är ute och rör sig och det går inte att genomföra lika många kontroller. Så ser det nog ut i semester-Sverige i stort.

Svårt veta var plockarna är

Eva Norlin, som jobbar som regionskoordinator mot prostitution och människohandel, bryter själv semestern för att finnas på plats på arbetet under bärsäsongen. Men uppdraget är svårt. En av utmaningarna med att övervaka bärbranschen är att ingen vet var plockarna befinner sig.

– Jag har haft svårt att få svar på den frågan och har inte kunnat hitta en kartläggning dit man kan vända sig för att få veta var de befinner sig.

Bygger mycket på tips

Detta försvårar möjligheten att utföra tillsyn och genomföra kontroller.

– Det är inte omöjligt, men det kan bli svårt. Det bygger mycket på tips från allmänheten.

Hon menar även att de kommuner som inte ställer krav och gör kontroller på bland annat boenden bidrar till osund konkurrens.

– Om man från kommunens sida inte gör det och andra gör det på ett jättebra sätt så bidrar man till osund konkurrens mellan de här företagen. Och de företag som kontrolleras brukar ha en relativt god standard på sina boendeförläggningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.