330 thailändska bärplockare stoppas nu från att komma till Hällnäs. Personen på bilden är inte en av de aktuella bärplockarna. Foto: SVT/TT

Bärföretag i Hällnäs tappar alla sina 330 bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Bärföretaget Myrtill Bärhandel med verksamhet i Hällnäs, Vindelns kommun, drabbas hårdast när Migrationsverket drar in arbetstillstånd för 450 thailändska bärplockare.

– För vår del blir det ingen säsong, vi ställer in alltihop, säger Peter Green, vd för Myrtill Bärhandel.

Det var under torsdagen som beskedet kom att 450 thailändska bärplockare nekas arbetstillstånd i Sverige. Och företaget som drabbades hårdast var alltså Myrtill Bärhandel, något som Folkbladet var först att berätta om.

Men varför beslutats fattats vet inte Peter Green.

– Jag vet inte, jag måste vänta på ett brev från Migrationsverket. Men det kan handla om det bemanningsföretag som vi samarbetar med i Thailand. Något kan ha hänt där nere. Men då tar vi kontakt med ett annat nästa år.

Beskedet gäller alltså 330 plockare, men totalt skulle det komma 343 thailändare till Hällnäs.

– De som skulle få komma hit är stabspersonalen, de som lagar mat och så, men det är ju ingen mening att de kommer hit.

Vid en ny inspektion dömdes boendet ut – igen – som otjänligt för människor att bo i. Här syns en möglig korridor och ”en toalett i behov av rengöring”. Foto: Vindelns kommun

Boendet utdömt

Boendet i Hällnäs som de thailändska plockarna skulle ha bott i vid sanatoriet, har tidigare fått mycket tuff kritik från miljökontoret i Vindelns kommun som dömt ut det. Vid en ny inspektion i fredags dömdes det ut igen som otjänligt för människor att bo i. Anmärkningarna från fjolåret var inte åtgärdade.

Miljökontoret konstaterar i sin rapport att boendet fotfarande har bland annat mögel i sovutrymmena, samt att sovrum, kök och toaletter är ohygieniska.

Dick Stål ansvarar för boendet via bolaget Windelvest AB håller med om att förhållandena var dåliga ifjol.

– Vi hade jätteproblem då, men i år skulle vi haft 20 personer som skulle jobba med att sköta om boendet, tvätta och så, säger han.

En ny besiktning skulle ha utförts på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.