Foto: Lars Hjalmarsson

Pojkar konstruerade bil – som nu tar dem till Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Linus Bjerenius och William Vennersten i årskurs nio på Sörböleskolan i Skellefteå konstruerade en bil som drivs av vindkraft – de gjorde dem så bra att den nu tar dem till Sydkorea.

– Man tror inte att det är sant, men plötsligt händer det, säger William.

Det var i maj som killarna, tillsammans med deras NO-lärare och resten av klassen, deltog i tävlingen ”Enlightening Imagination” på Teknobalder. En tävling med matematisk och naturorienterad inriktning som gick ut på att från ett givet uppdrag lösa ett problem genom att konstruera något av plaströr. Linus och William byggde en bil som drevs av vindkraft.

– William byggde motorn och jag gjorde så att den fungerade, säger Linus.

En jury bedömde därefter tävlingsbidragen efter kriterierna tekniska lösningar, kreativitet, konstnärlighet och samarbetsförmåga. Fjorton vinnare i Sverige skulle utses att få åka till Stockholm och delta i finalen.

Vann resa till Sydkorea

Veckorna efter tävlingen gick och precis innan sommarlovet blev Linus och William kontaktade och meddelade två överraskningar. De hade vunnit tävlingen, men det var inte till Stockholm de skulle få åka utan till Daejeon i Sydkorea.

– Man fattade inte riktigt vad som hade hänt och kände sig helt paralyserad i rummet när vi fick veta det, säger Linus.

Nästa vecka åker dem till Sydkorea tillsammans med sin NO-lärare för att delta i finalen i tävlingen ”Math and Science Creativity Competition”. Den arrangeras den 8 oktober vid National Science Museum och elever från flera olika länder deltar. Uppdraget i tävlingen är att konstruera en bro som ska hålla upp en viss tyngd. Killarna övar och testbygger för att förbereda sig, men de är överens om att det viktiga inte är att vinna, för de känner sig redan som vinnare.

– Det spelar inte så stor roll hur det går i finalen, det stora för oss är att vi ska få åka till Sydkorea, säger dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.