Foto: SVT

Björklövenspelare gripen av polis

Uppdaterad
Publicerad

En av Björklövens A-lagsspelare greps av polis efter en lagfest i Östersund under helgen och misstänks nu för misshandel, våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande. Nu agerar klubben med att stänga av spelaren tills saken är utredd.

Med drygt två veckor kvar till den allsvenska ishockeypremiären skakas Umeås Björklöven av en händelse. En av spelarna greps när laget festat i Östersund efter helgens träningsmatcher.

Lagledningen fick beskedet under söndagskvällen och valde att gå ut med uppgifterna direkt.

Fylleskandalen

– Vi är skakade, men samtidigt fullständigt raka. Om misstankarna visar sig stämma har han inte bara brutit mot vår värdegrund, han har också skadat kärnan i det Björklöven är och står för, säger Björklövens vd, Joakim Gustafsson.

Misstänkt för flera brott

Det är oklart exakt vad som hänt, men spelaren misstänks nu för misshandel, våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande. Till vk.se säger spelaren att det blev en kväll med ”för mycket dricka” och att han inte kommer ihåg vad som hände.

– Jag känner mig väldigt ångerfull idag. Även om lite av det stämmer så är det hemskt. Jag har mått bättre och det är mycket som jag vill ha ogjort, säger han till tidningen.

Klubbens ledning försöker själva få en bild av vad som skett genom att prata med de i laget som var med under kvällen. Föreningen välkomnar också en fullständig utredning.

– Vi vill veta mer om vad som hände innan vi fattar ett beslut kring spelaren, säger Gustafsson.

Stängs av tills vidare

Klubben har nu valt att stänga av spelaren tills den rättsliga processen är klar, skriver klubben på sin hemsida.

Så sent som för en vecka sedan ska samtliga spelare ha deltagit i en workshop om hur viktiga de är i rollen som ambassadörer och förebilder. Med det i åtanke är vd Joakim Gustafsson extra besviken.

– Om samhället ska förbättras har vi ett stort ansvar i den processen. Det är med andra ord obegripligt att spelaren över huvud taget har satt sig i denna situation. Jag är fruktansvärt besviken, säger han och fortsätter:

– Vi måste få ett slut på mäns våld mot kvinnor och vi måste få ett stopp på den machokultur som uppenbarligen fortfarande finns inom vår idrott. Det säger jag generellt, utan att peka finger mot den misstänkte spelaren, som fortfarande bara är just det: misstänkt. Det är viktigt att både vi män, vi i föreningarna och vi i samhället säger ifrån. Vi har uppenbarligen väldigt mycket jobb kvar att göra, säger Joakim Gustafsson.

Spelaren släpptes fri efter förhör, men är fortfarande misstänkt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fylleskandalen

Mer i ämnet