Björn på hjul lär hundar att jaga

Uppdaterad
Publicerad

När den levde vägde den 280 kilo. Nu glider björnen runt på hjul och luktar nalle för att träna jakthundar.

Över 10 000 jakt- hund- och fiskeintresserade samlas på Utemässan i Lycksele i helgen. Förutom hundutställningar och olika typer av utrustning till försäljning så visas ett annorlunda träningsredskap för hundar upp. En uppstoppad björn har monterats på ett underrede till en permobil.

Har doftbehandlats

För att den ska vara extra realistisk har den doftbehandlats med halm från björnidet på Lycksele djurpark. Björnekipaget styrs med hjälp av en fjärrkontroll.

– Sen börjar jag röra lite grann på björnen. Då får hunden en första anblick och så känner den lukten. Sen får den börja jobba, säger Lennart Forsberg, som äger permobilbjörnen.

När björnen är igång kan de se hur hunden reagerar. En del går fram och andra hundar står kvar. Permobilbjörnen går sen att använda för att träna hunden inför mötet med den riktiga björnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.