Foto: TT

Här ökar priset på sommarhus mest

Publicerad

Allt flera i Sverige vill ha sommarstugor. Nordmaling är länets stora vinnare, här lockar fritidshusen mest och på fem år har försäljningspriserna ökat med 70 procent.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har tagit fram siffror som visar att är stora skillnader mellan kommunerna på den utveckling som skett de senaste 5 åren. 

– I Västerbottens län kan samtliga orter glädjas åt en god prisutveckling. Skillnaden är stor mellan Nordmaling kommun som ökat med hela 70 preocent till Storuman kommun som ökat med 17 procent, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

”Vi har sett en uppgång”

För att få en bild av hur prisökningen på fritidshus sett ut de senaste fem åren i olika områden har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under april 2015 till mars 2016 med samma period 2010/2011. På fem år har priserna på fritidshus stigit med 18 procent i Sverige som helhet.

– Efter några år med relativt stillastående priser på fritidshusmarknaden så har vi nu sett en uppgång det senaste året. De låga räntorna är en förklaring. En annan kan vara de kraftiga prisökningarna på villor och bostadsrätter, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Här gick det sämst

Kronobergs län ligger i botten med en prisnedgång på 1 procent och är de enda län i Sverige där priserna sjunkit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.