Foto: SVT

Brevbärare missnöjda – maskin sorterar fel

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser friskt runt Postnord just nu, och det är inte bara kunderna som är missnöjda. Den nya sorteringsmaskinen i Umeå ställer till med problem för brevbärarna.

När brevbäraren och skyddsombudet Dennis Larsson levererar dagens skörd i ett flerfamiljshus i Umeå så har han nuförtiden två buntar med brev med sig. Förr hade han en bunt med brev som han sorterat själv.

Nu har han alltså två, och den extra brevhögen är sorterad av en maskin. Och det är där som kruxet sitter. För ibland sorterar maskinen fel.

Poststrulet

– Det är inte alltid breven ligger i ordning, så man får vara mycket uppmärksam när vi delar ut nuförtiden. Så att det inte blir fel, menar Dennis Larsson.

Blir ett moment extra

– Det blir ju ett moment till för brevbärarna att hålla reda på och det skapar ju arbetsmiljöproblem, säger Kent Thunberg, förtroendeman för SEKO.

Maskinsorteringen innebär att brevbärare ibland bär med sig brev som de inte kan dela ut, men alltså också att de har två olika högar att hålla reda på medan de delar ut posten.

– Det blir en skillnad på arbetsmiljön eftersom vi nu belastar armen på ett annat sätt än tidigare, säger Dennis Larsson.

”Inkörningsbekymmer”

Enligt Kenneth Bergsten, regionchef Postnord, har de flyttat en del jobb från brevbäringen till maskinsortering idag. Maskinsorteringen sattes igång för ett år sedan.

– Och som alltid när man startar något sånt här så har man vissa inkörningsbekymmer. Men idag har vi kommit ganska långt där och vi har en förhållandevis bra kvalitet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet