Foto: SVT

Byggföretag får böta för säkerhetsfusk

Publicerad

Ett lettiskt företag får nu böta nästan 70 000 kronor för slarv med säkerhetsarbetet i samband med bygget av ett nytt parkeringshus i centrala Umeå.

Det var i samband med en inspektion i december 2016 som Arbetsmiljöverket upptäckte slarv med säkerhetsarbetet på bygget av det nya parkeringshuset vid Järnvägsallén i Umeå. Bland annat saknades fallskyddsutrustning på ett våningsplan cirka tio meter upp i luften, där byggarbetaren dessutom inte hade förankrat sin fallskyddsutrustning. Det lettiska företaget får nu betala en sanktionsavgift på 68.100 kronor.

”Det genas ganska mycket”

Det här är resultatet av en av många inspektioner som görs på byggarbetsplatser runt om i Västerbotten och Thomas Rolén, som är ordförande på Byggnads i Västerbotten, konstaterar att just fallskyddet är något det ofta slarvas med.

– I största allmänhet följer man nog reglerna så gott man kan, men det genas också ganska mycket och fallskyddet är ett område där det fuskas, säger Rolén.

Brist på fallskydd vanligast

Han får medhåll av Arbetsmiljöverket som inte ser någon direkt ökning av antalet böter som döms ut, men ser att det finns mer att göra när det gäller just den här delen av säkerhetsarbetet.

– Den brist som är vanligast på byggarbetsplatserna är bristen på fallskydd och det försöker vi uppmärksamma, säger Fredrik Hedlund som är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Västerbotten.

Allvarligt slarv

I onsdagens Uppdrag granskning i SVT avslöjas att det i princip aldrig är någon som straffas efter dödsolyckor på arbetsplatser. Problemet är att det ofta är svårt att reda ut vilken entreprenör som är ansvarig för samordning och säkerhet på en byggarbetsplats.

Västerbotten har varit förskonat från dödsolyckor de senaste åren, även om det inträffar en del tillbud varje år och Thomas Rolén ser allvarligt på att det slarvas med fallskyddet.

– Det är ganska allvarligt slarv tycker jag att man åsidosätter säkerheten på det här sättet, säger Rolén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.