Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: TT

Cancerpatienter opererades trots att de var för sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus i Umeå genomförde stamcellstransplantationer på patienter med leukemi trots att de var för sjuka, rapporterar Sveriges radio. Sjukhuset har nu ändrat rutiner.

SVT Nyheter Västerbotten kunde i förra veckan berätta att uppemot hundra kvinnor som opererat bort sina bröst på NUS, för att förebygga bröstcancer, kan behöva genomgå en ny operation. Nu kommer uppgifter om andra missar i cancerbehandling på sjukhuset.

Programmet Kaliber i P1 avslöjar idag att universitetssjukhuset i Umeå inte har följt de nationella riktlinjerna när det gäller stamcellstransplantationer på patienter med leukemi. Patienter har opererats trots att de var för sjuka.

Metoden beskrivs som en sista chans för patienter med akut lymfatisk leukemi, när andra behandlingar inte ger effekt. Enligt riktlinjerna bör patienter ha under 0,1 procent restsjukdom inför operation. I Umeå opererades minst två patienter felaktigt, visar en utredning.

Två felaktiga operationer

Radion tar upp fallet ”Lena”, som opererades trots att hennes prover innan operation visade att hon hade 3 procent restsjukdom, alltså långt över riktlinjen. Bara tre månader efter operationen var cancern tillbaka. Hon valde då att avstå mer behandling och avled två månader senare.

Sjukhuset har tillsatt en extern utredare som gått igenom fallen och han har hittat tre personer som fått behandling trots att det varit tveksamt eller felaktigt. Hans mening är att sjukhuset brustit i kontrollerna, men betonar också att det handlar om svåra patientfall.

– Ja, alltså det systematiska felet är ju att man inte följt de riktlinjerna som finns, säger utredaren, professor Hans Hägglund till radion.

Har ändrat rutiner

Medicinskt ansvarig vid kliniken, Maria Liljeholm, säger till Sveriges radio att kunskapsläget förändrats när det gäller mängden restsjukdom och akut lymfatisk leukemi. Samtidigt har de ändrat rutiner efter att ”Lena” opererats med för höga restvärden.

– För att just det svaret på den här restsjukdomsanalysen hade inte kommit när transplantationen sattes igång. Och det är den rutinen vi har förbättrat, säger Maria Liljeholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.