Foto: TT/SVT

NUS inför ny cancerbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som opererat bort brösten för att undvika att drabbas av bröstcancer, men sedan fått bröstcancer ändå. Hudförändringar som upptäckts, men inte åtgärdats förrän patienten drabbats av hudcancer. På senaste tiden har kritiken varit stark mot cancerbehandlingarna på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men nu inför man ett helt nytt sätt att behandla cancer på sjukhuset.

SVT Nyheter Västerbotten kunde tidigare i veckan berätta att uppemot hundra kvinnor som opererat bort sina bröst på NUS, för att förebygga bröstcancer, kan behöva genomgå en ny operation. Anledningen är att operationerna inte gjorts på rätt sätt och det finns exempel på kvinnor som trots operationen drabbats av cancer ändå.

Läs även: Operation dröjde 1,5 år – patient fick cancer

Cancermissen på NUS

Skräddarsyr behandlingen utifrån varje patient

Nu ska man på sjukhuset börja skräddarsy cancerbehandlingar efter varje patients sjukdom. Det ska ge både bättre resultat och mindre biverkningar för patienten. Ny forskning har nämligen visat att bildgivande magnetsresonasnsteknik, MRI, ger väsentligt mer information om tumörer än vad äldre metoder gör. MRI-tekniken kommer därför att införas i strålbehandlingen för fyra patientgrupper på fyra universitetssjukhus i länet, varav ett är NUS.

28 miljoner kronor till projektet

På Norrlands universitetssjukhus inför man tekniken i behandlingen av cancer i bäckenregionen. Det är inom projektet Skonsam strålbehandling som man etablerar de nya metoderna. Projektet finansieras med totalt 28 miljoner kronor och förhoppningen är att MRI-tekniken ska kunna användas fullt ut i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancermissen på NUS

Mer i ämnet