Bilder på operation och mammografi. Genrebilder. Foto: TT

Fick bröstcancer trots att brösten tagits bort

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan opererade bort sina bröst eftersom hon hade en ärftlig risk för bröstcancer. Men sex år senare fick hon ändå bröstcancer. Det första kända fallet av den här typen i norra Sverige. Nu anmäler sjukhuset händelsen.

Det många kanske inte trott var möjligt blev en skräckfull sanning för en kvinna i Norrland när hon trots att hon opererat bort sina bröst i förebyggande syfte fick diagnosen bröstcancer.

Hon hade en ärftlig risk för cancertypen och valde att ta bort brösten för att slippa drabbas, men sex år senare kom ändå det fruktade beskedet.

Cancermissen på NUS

– Operationerna som man gör på de som har en ärftligt risk för bröstcancer är inte helt riskeliminerande utan riskreducerande. Det handlar om att det är väldigt svårt att få bort all körtelvävnad, säger chefläkare Sofie Jacobsson vid Västerbottens läns landsting.

Första kända fallet i norra Sverige

När kvinnan opererades fanns ingen utbredd kunskap om riskerna för att få cancer trots att brösten opererats bort. Västerbottens läns landsting har i efterhand tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning.

– Hon är det första fallet vi känner till i hela den norra regionen. Det är tragiskt att det ska inträffa, men det är det vi jobbar med nu – att förhindra att det inte händer igen, säger Jacobsson.

Den initiala operationen genomfördes i Västerbotten, men även ett annat landsting är inblandat i vården. Nu är händelsen anmäld till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria, eftersom en utredning visat att diagnosen och därmed behandlingen fördröjts.

Görs inte regelbunden mammografi

– På de som väljer att operera sig gör man inte regelbundna mammografier. Man måste istället vara uppmärksam på knölar och sånt och försöka utreda vad det kan vara, om det uppstår hos kvinnan, säger chefläkare Sofie Jacobsson.

Nu har landstinget tagit fram skriftligt material om riskerna, något som inte fanns när kvinnan drabbades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancermissen på NUS

Mer i ämnet