Chefer i kommunalt bolag använde tjänstelägenhet privat

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala bolaget Umeå Energi har en lägenhet i Stockholm som företagsledningen får använda. Det har ledningen gjort privat. När cheferna är i Stockholm i tjänsten bor de på hotell. Det visar SVT Nyheter Västerbottens granskning.

Sedan 1989 har det kommunala bolaget Umeå Energi hyrt en lägenhet på Birkagatan i centrala Stockholm. Den kostar över 80 000 per år och tanken är att lägenheten ska vara en kostnadseffektiv bostad för företagsledningen på tjänsteresor.

Väljer hotell i tjänsten

Men i princip så används den inte till det. Bara en person i företagsledningen uppger för SVT Nyheter Västerbotten att han använder lägenheten. De andra sju cheferna bor istället på hotell.

Kommunala semesterlägenheter

Varför har de bott på hotell när den här lägenheten finns?

– Man har också bott i lägenheten, det har varierat och många gånger har man rest över dagen, säger Karin Hedlund, administrativ chef på Umeå Energi och en del av företagsledningen.

De senaste tre åren har företagsledningen bott på hotell för ungefär 40 000 kronor samtidigt som lägenheten som knappt nyttjats har kostat Umeå Energi 240 000 kronor.

Privat utan kostnad

SVT Nyheter Västerbotten kan nu avslöja att företagsledningen fått använda lägenheten för privat bruk och utan kostnad.

– I det där fallet skulle det kunna vara en förmån som ska skattas för. Men det har inte skett, säger Karin Hedlund.

Varför inte det?

– Det är väl en relevant fråga, men det har inte gjorts.

Det finns inget bokningssystem för Stockholmslägenheten. Men SVT har pratat med hela företagsledningen och nästan alla, fem av åtta chefer uppger att de har bott i lägenheten privat utan att förmånsbeskattas för det.

Vd:n bodde där

En av dem är vd:n Göran Ernstson som bott där med sin fru vid ett tillfälle.

Är det rimligt att företagsledningen kan bo i er lägenhet privat?

– Om vi hade haft ett system för förmånsbeskattning hade det kunnat vara det. Men nu var det inte så det var tänkt att göra det, säger Göran Ernstson.

Varför har ni inte haft det?

– Det kan man säga efteråt förstås att så borde vi ha gjort. Men vad jag förstått så är det inte så ofta förekommande, men självklart borde vi ha haft det.

Säger nu upp lägenheten

Efter att SVT ställt frågor uppger nu Umeå Energi att cheferna som nyttjat lägenheten privat ska förmånsbeskattas för detta. Under vår granskning av lägenheterna inom Umeå kommun och dess företag har Umeå Energi dessutom beslutat att säga upp kontraktet för lägenheten i Stockholm.

Det är ett väldigt sammanträffande att ni säger upp lägenheten samma vecka som jag ställer frågor om den?

– Jag tror jag skulle kunna hitta en protokollanteckning att frågan varit uppe för 1,5 år sedan. Men andra frågor har kommit före och det är möjligt att det dröjt några veckor till om du inte hade ringt, säger Göran Ernstson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunala semesterlägenheter

Mer i ämnet