Skellefteå kommuns personalstuga i Krokfors Foto: SVT

Skellefteå kommun äger fjällboenden

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun och Skelleftekraft äger fler boenden som de anställda får hyra till ett rabatterat pris. Landstinget i Västerbotten har sålt sina fritidsstugor och lägenheter för länge sedan. – Jag tycker vi skall fokusera på våra sjukhus, säger fastighetschefen Ulf Olofsson.

I Umeå har kommunen och de kommunala bolagens fjälllägenheter för de anställda väckt kritik.

– Det är en fullständigt felaktig prioritering, säger Anders Ågren (M).

Kommunala semesterlägenheter

Även Skellefteå kommun äger en fjällstuga. Stugan ligger i närheten av Laisaliden, fem kilometer utanför Hemavan. De anställda får hyra stugan till ett ordentligt rabatterat pris. Under högsäsongsveckorna nästan 3000 kronor under vad det kostar att hyra en fjällstuga privat.

LÄS MER: Cheferna utnyttjar billigt fjällboende

Skelleftekraft som ägs av Skellefteå kommun har ett flertal fritidsstugor för sin personal. Det handlar dels om stugor och boenden i direkt anslutning till Skelleftekrafts anläggningar. De används bland annat som boende för driftspersonal som kommer på besök till anläggningarna.

– Vi äger också tre fjällstugor i Hemavan, Arjeplog och Jäckvik. De är i första hand är avsett för rekreation för vår personal. Vi har också en lägenhet i Skellefteå som brukar hyras av personal som besöker Skellefteå, säger Mimmi Jonsson vid Skelleftekraft.

Landstinget har sålt sina

Landstinget i Västerbotten har inga fritidsstugor eller lägenheter i Stockholm som personalen kan nyttja.

– Vi sålde av de vi hade i Hemavan för ett tiotal år sedan. Vi sålde också de två bostadsrätter som fanns i Stockholm för politiker, säger fastighetschefen Ulf Olofsson.

– Det blev lite tungt att administrera det hela. Sedan tycker jag också att vi skall fokusera på våra sjukhus och hälsocentraler. Fritidsstugor i fjällen går att hyra för den som vill, säger Ulf Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunala semesterlägenheter

Mer i ämnet