Därför sparkas kommunchefen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunchefen i Dorotea har överskridit sina befogenheter och nyttjat sin ställning på ett felaktigt sätt. Det uppger kommunalrådet till Västerbottensnytt idag. Det är också anledningen till att kommunchefen nu får sparken.

När kommunalrådet Greger Lindqvist (S) träffade Västerbottensnytt idag valde han att berätta bakgrunden till varför kommunchefen Bo Edin får gå.

Enligt kommunalrådet Greger Lindqvist uteblev kommunchefens fru som var rektor vid grundskolan, och därmed också anställd av kommunen, från sitt arbete. Hon ska inte heller ha rapporterat in sina arbetstider.

Kommunchefsbråket i Dorotea

Överskred sina befogenheter

Enligt Greger Lindqvist beordrade Bo Edin personalen i kommunhuset att stämpla in oriktiga arbetstider för sin fru. Det här blev för mycket för kommunledningen som anser att kommunchefen överskridit sina befogenheter och fuskat med sin frus arbetstider. Därför får han nu sparken.

-Det här är oerhört graverande och vi tycker att det är synd att han inte skött sitt arbete på ett riktigt sätt, säger kommunalrådet Greger Lindqvist.

Information idag

Alla politiska partier är överens om att kommunchefen ska få sparken. Samtliga parter har blivit informerade idag. Kommunledningen har också haft experthjälp av jurister från SKL, Sveriges kommuner och landsting, som har gett rådet att kommunchefen måste lämna sin tjänst. Han går med omedelbar verkan, utan ersättning.

”En efterhandskonstruktion”

Den avskedade kommunchefen Bo Edin säger till Västerbottensnytt idag att kommunens uppgifter är en efterhandskonstruktion och att påståendena om fusk är helt felaktiga. Han säger också att han kommer att gå vidare med hjälp av sina fackliga företrädare för att få upprättelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunchefsbråket i Dorotea

Mer i ämnet