Fågeln som vägrade lämna, lämnade ändå sitt avtryck. Foto: SVT

Den dryga fågeln som inte gav sig

Uppdaterad
Publicerad

En förmodad orre men troligen en tjäder, nyfiken i en strut, blev under söndagen så pass påfrestande för en familj i Umeå att de tvingades ringa polisen.

Det var ju en till synes vacker fågel som kom på besök i Flurkmark utanför centrala Umeå på söndagen. Men det som började så oskyldigt skulle snart bli en mardröm.

Det oväntade besöket, en tjäderhöna som familjen trodde var en orre, tog sig in på villans mark oinbjuden och vägrade sedan att lämna området.

– Den kom väldigt nära och kollade jätteargt på barnen och gav sig inte, säger personen som tipsade SVT Nyheter Västerbotten och även skickade in en film på den närgångna fågeln.

Stannade ihärdigt kvar – blev polisanmäld

Fågeln gick runt bland husen i området och ville inte alls ge sig av. Trots flera försök att få iväg djuret kom den hela tiden tillbaka. Som i en protest valde den också att ta till handling:

– Den bajsade på taket till en av bilarna som stod parkerad vid gården, säger anmälaren som får förbli anonym.

Familjen som har fem barn blev till sist så pass oroliga att de ringde polisen, som gav klartecken att skjuta fågeln.

Men alla djurvänner må icke misströsta här. Slutet blev ändå gott – för såväl fågel som familj. Till slut kom en jägare och hämtade fågeln med håv och släppte den långt bort i skogen.

Fågelattacker vi minns

På temat fågelattacker vi minns är det väl få som missat när SVT Nyheter Västerbottens reporter blev attackerad av en tjäder? Klippet som blev en viral succé uppmärksammades även i det amerikanska TV-programmet ”Top 20 funniest”. Kolla här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.