Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef vid kirurgcentrum, NUS. Foto: SVT

Chefen om krisen på kirurgcentrum: väldigt tuff tid

Uppdaterad
Publicerad

Krisen på kirurgcentrum på Norrlands Universitetssjukhus har varit långvarig, och nu har landstinget lystrat till avdelningspersonalens rop på hjälp. Sedan den 1 april tilldelas en ”kirurgbonus” till befintliga och nya sköterskor, ett grepp som redan nu gett resultat.

Efter den ”urakuta” situationen på kirurgcentrum på Norrlands Universitetssjukhus har landstinget nu gett grönt ljus för en kirurgbonus under en period på ett år där nyanställda sjuksköterskor premieras med 1.000 kronor extra i månaden, och för redan anställda sjuksköterskor ett lönetillägg på 1.500 eller 3.000 kronor.

När SVT försöker nå någon ur den arbetsgrupp som tagit fram åtgärdsplanen blir vi avhysta med förklaringen att personalen helt enkelt är för stressad för att kunna prata.

Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef vid kirurgcentrum, bekräftar han att situationen varit väldigt tuff under en lång tid med ett stort bortfall av sköterskor där vissa bytt jobb, gått på barnledighet eller påbörjat nya utbildningar.

– Och under samma tid fick vi inga nyanställningar, så vi fick en ganska plötslig och uttalad akut brist på sjuksköterskor hos oss. Det har varit jobbigt för många, jobbigt en lång period. Vi vill inte tappa ytterligare personal, så vi hoppas kunna rekrytera personal på den här bonusen, berättar han.

Tio sköterskor till behövs

Eftersom kirurgcentrum räknas som en känslig och akut del av vården då man utför mestadels cancervård så betraktades situationen som så pass extraordinär att ett lönetillägg godkändes som lösning.

Cancervård ska upprätthållas och väntetiderna får inte bli för långa, och redan ett par dagar efter att skrivelsen godkändes av sjukvårds- och hälsodirektören Ann-Christin Sundberg har den negativa trenden börjat vända.

Den nya lönebonusen började gälla från och med april, och redan nu har en handfull sköterskor hört av sig – till och med innan det blev offentligt med bonusen.

– Det är oklart om hönan eller ägget kom först där, om de skrivit på för oss tack vare intresse för kirurgi eller om det är för bonusen vet jag inte, men vi har fått lite lättare att anställa nu, säger Torbjörn Myrnäs.

Eftersom man förlorat 15 sköterskor så behövs det rekryteras minst tio sjuksköterskor till kirurgcentrum på NUS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.