Många anställda på urologen i Umeå mår dåligt. Foto: SVT

Här gråter personalen av ångest

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha genomfört en inspektion hos urologen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ställer Arbetsmiljöverket krav på förbättringar av arbetsmiljön.

Enligt inspektionen har det framkommit att många av de anställda mår dåligt och känner ångest och oro. Natt- och skiftpassen är extra påfrestande. Flera anger att de känner oro och ångest inför ett kvällspass, då man befarar en hög arbetsbelastning och små möjligheter till återhämtning som matpauser.

Gråter på jobbet

Enligt uppgifter har anställda gråtit på grund av den höga arbetsbelastningen. Utöver detta listar arbetsmiljöverket en rad andra brister, som trånga utrymmen, brist på handlingsplaner, personal som opererats på grund av problem med händerna osv.

Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef för kirurgcentrum vid Nus känner inte igen att personalen skulle ha gråtit på jobbet. Men tempot har tveklöst ökat mycket de senaste åren, säger han.

– Vi vet ju att vi har ett tufft uppdrag i vården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.