”Det var svårt att lämna min familj”

Uppdaterad
Publicerad

60 miljoner människor är på flykt undan krig, förtryck och oroligheter och hälften av dem är barn. Vi har träffat två av de ensamkommande flyktingbarnen som just nu bor i Umeå.

Javad Rezai är 16 år och bor just nu i Umeå. För bara nio månader sedan kom han till Sverige som ensam kommande flyktingbarn. Resan från Afghanistan gjorde han på egenhand och det var också första gången han lämnade sina föräldrar.

– Jag reste illegalt till Sverige. Med bil från Iran till Turiket och mellan Turiket och Grekland med båt. Sedan tåg och bil igen innan jag kom till Sverige, berättar Javad.

#flykt

Splittrades från familjen

Kompisen Ali Heydari är också han 16 år och från Afghanistan. Han flydde tillsammans med sin familj till Turkiet innan han kom till Sverige. Alis familj är kvar i Turkiet och att lämna dem var bland det svåraste han gjort.

– Det var svårt att lämna min familj. Vi följdes åt hela vägen, men i Turkiet splittrades vi och det är väldigt svårt, säger Ali.

Vill spara pengar till resa

Idag har varken Ali eller Javad någon kontakt med sina familjer och de vet heller inte om och när de kommer ses igen, men Javad hoppas kunna jobba ihop och spara pengar till en resa.

– Jag hoppas att jag efter nästa sommar ska kunna åka och träffa min mamma och pappa i Afghanistan, säger Javad Rezai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet