Bilden är en genrebild. Foto: TT

Drev narkotikahandel – via sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt ett års tid drev en 26-årig man i Umeå omfattande narkotikahandel – över sociala medier. Han köpte och sålde narkotika via betalappen Swish och kontaktade sina köpare med ett fejkkonto på Facebook. Nu döms mannen på fyra åtalspunkter till fyra års fängelse.

Vid årsskiftet 2015/2016 började den 26-åriga mannen köpa narkotika från flera olika länder världen över. Affärerna skedde alltid över Darknet, ett privat, virtuellt nätverk för fildelning där endast godkända användare kan ansluta sig och där kryptering ofta används.

Köpen betalades med bitcoins, vilket är en typ av valuta. Narkotikan levererades med brevförsändelser som levererades hem till 26-åringens bostad eller i vissa fall för uthämtning hos Posten.

LÄS MER: Swishrånare tvingade till sig pengar

När 26-åringen tagit emot narkotikan kontaktade han i sin tur köpare via en sluten grupp på Facebook där han använde sig av ett fejkkonoto. Han hänvisade köpare att kontakta honom genom privata meddelanden på Facebook eller via chatsidan Wickr. Köparna betalade honom via betalningappen Swish som var kopplad direkt till hans privatkonto.

Alla affärer dokumenterades noggrant

I ett Exceldokument dokumenterades allt väldigt noggrant: vilken narkotika som köptes och köptes, inköpspris, kvantiteten av såld narkotika, försäljningspris och vinst. Enligt de dokument som polisen beslagtagit gjorde 26-åringen en vinst på närmare 100.000 kronor.

Mannen åtalades för att ha sålt narkotika till ett försäljningsvärde av omkring 315.550 kronor. Det rörde sig om sammanlagt 30.360 tabletter av olika narkotikapreparat, samt amfetamin, hasch och så kallade blotters. Till sin hjälp har han haft sin sambo som har hjälpt honom med att skriva adresser till försändelserna, posta kuvert, utföra viss paketering och räknat tabletter.

Narkotikaaffärerna fick ett abrupt slut i samband med att 26-åringen polisanmäldes efter att ha angripit en kontrollant från radiotjänst. När polisen kom till 26-åringens bostad misstänkte de att han var narkotikapåverkad och beslut om husrannsakan fattades.

Döms till fängelse

Den 26-årige mannen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. Men nu döms han till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott, narkotikasmuggling och våld mot tjänsteman. Hans sambo döms till skyddstillsyn för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.