Foto: TT

Ville inte betala TV-licens – attackerade kontrollant

Publicerad

En 26-årig Umeåbo hade inte betalat TV-licens, trots att han ägde en tv. När en kontrollant från radiotjänst ringde på dörren hos 26-åringen för att påpeka detta uppstod en diskussion som slutade med att kontrollanten blev påhoppad och fick ett strupgrepp om sin hals så att han fick andnöd.

Radiotjänstkontrollanten har i förhör sagt att diskussion uppstod när han visade sin legitimation. På grund av diskussionen ska kontrollanten ha valt att avlägsna sig, men innan han nådde bottenvåningen i flerfamiljshuset ska 26-åringen ha hängt sig på hans rygg bakifrån och tagit ett strupgrepp över hans hals så att han fick andnöd i ett par sekunder.

Kontrollanten har uppgett att han efter påhoppet mått så dåligt av händelsen att han nu går på samtal hos en psykolog. Han har dessutom haft ont i halsen i ett par dagar och känt en sorts träningsverk i magtrakten.

26-åringen har erkänt halsgreppet, men inte att han hängt sig över kontrollanten. Tingsrätten finner i och med 26-åringens erkännande och ett inspelat samtal mellan de båda männen åtalet styrkt. 26-åringen döms för våld mot tjänsteman och ska betala 5.500 kronor i skadestånd till kontrollanten. Mannen döms samtidigt för andra brott, bland annat för att ha drivit omfattande narkotikahandel över sociala medier. Han döms till fyra års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.