Foto: TT

Drog ut offrets tänder – straffet sänks

Uppdaterad
Publicerad

Han drog ut offrets tänder med en tång och slog honom i huvudet med ett järnrör. Nu sänker hovrätten fängelsestraffet för 29-åringen som dömdes för den råa misshandeln i Umeå.

Brottet ägde rum i slutet på februari på Ersboda där offret, en man i 20-årsåldern, misshandlades grovt. Under misshandeln använde 29-åringen en tång för att långsamt dra ut offrets tänder. Han slog även upprepade gånger mot målsägandes huvud med ett järnrör.

Dömdes till tre års fängelse

Den 6 juli kom tingsrättens dom: Tre års fängelse för grov misshandel, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen i två fall. Umeå tingsrätt bedömde då att misshandeln inte kunde klassas som synnerligen grov, eftersom de antog att offret kommer att återfå full funktion genom tandprotes.

Sänker straffet men höjer skadestånd

Hovrätten ändrar inte på Umeå tingsrätts brottsrubricering – men sänker 29-åringens fängelsestraff till två år och tre månader. De menar att påföljden på tre års fångelse är för hög. Däremot slår de fast att 29-åringens brott klart överstiger minimistraffet för grov misshandel, som är ett år.

Hovrätten höjer också en skadeståndet till offret med 1200 kronor, som totalt får 62 800 kronor för sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.