Misshandeln ägde rum på bostadsområdet Ersboda i Umeå. Bilderna kommer från polisens förundersökningsprotokoll.

Döms efter tortyrliknande misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man döms efter en rå misshandel i februari. Mannen drog bland annat ut offrets tänder långsamt med en tång. Umeå tingsrätt bedömer dock inte att misshandeln var synnerligen grov.

Det var i slutet av februari som en man i 20-årsåldern misshandlades grovt på Ersboda i Umeå. Gärningsmannen använde ett järnrör och en tång under misshandeln. Tången användes för att dra ut offrets tänder. I förundersökningen berättar offret:

”Han gjorde det hela sakta och att det var som tortyr”

Fick upprepade slag mot huvudet

Offret ådrog sig flera svullnader, sårskador, blåmärken och miste en framtand i attacken. När tanden rycktes ut ställdes en annan framtand rakt ut under läppen. Han har även sagt i förhör att det då uppstod en smärta som kändes som att det ”exploderade en granat” i hans mun. Offret fick också upprepade slag mot huvudet med ett järnrör.

Bedöms inte vara synnerligen grovt

28-åringen åtalades bland annat för synnerligen grov misshandel, ett brott som skulle innebära en straff på minst fyra år i fängelse. Den tilltalade nekade helt till brott.

Umeå tingsrätt gör bedömningen att då offret förvisso ådragit sig bestående men är det ändå rimligt att anta att han kommer att återfå full funktion genom en tandprotes. Därför bedöms misshandeln inte vara synnerligen grov.

Mannen döms därför för grov misshandel, ringa narkotikabrott och brott mot lagen beträffande knivar och andra farliga föremål.

Påföljden blir tre års fängelse. Den dömde ska även betala skadestånd på 61 600 kronor med ränta till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.