Foto: SVT

Dubbla landskamper i Västerbotten i helgen

Publicerad

Futsal är en variant av fotboll och i dag den sport som växer snabbast i Sverige. I helgen spelas – för första gången – landskamper i futsal i Västerbotten.

– Det känns stort att vi kan erbjuda landskamper där vi får se futsal på så här hög nivå, säger Lasse Lindgren på Västerbottens Fotbollförbund.

Det är ett snabbt spel, futsal. Namnet kommer från spanskans och portugisiskans ord för fotboll som spelas i en sal. En välkänd sport i Sydamerika, mer okänd i Sverige. Fyra utespelare och en målvakt. Spelplanen varierar med sporthallarnas golv – 20x40 meter är en vanlig storlek.

– Futsal är en egen sport med ett regelverk under FIFA. Bollen är mindre och har mindre studs. Det gynnar tekniska spelare, säger Per Broberg.

Trots växande sport är den inte prioriterad

Än så länge är futsal en liten sport i Sverige. Ett tecken på det är måhända att landslaget inte fick träna i matcharenan Balderhallen i Skellefteå i morse – skolans bokning gick före.

Inte heller fanns förbundskaptenen Charbel Abraham på plats på träningen – hans sidouppdrag att coacha Assyriskas fotbollslag i superettan hade högre prioritet.

– Men vi är vana att flytta på oss, och Charbel kommer och coachar matchen på lördag, säger Per Broberg.

Tränar inför EM

Helgens landskamper mot Tjeckien i Umeå under lördagen och Skellefteå på söndag innebär en chans att spela ihop det svenska landslaget inför EM-kvalet nästa år. Tjecken är rankat tia i världen, Sverige först på plats 26.

– Det svenska landslaget har bara funnits i fyra år, så vi har mycket att lära än. Men vårt mål är att ta plats i de stora mästerskapen i framtiden.

Växande intresse för sporten

Intresset för futsal ökar kraftigt. I Västerbotten innebär landskamperna i Umeå och Skellefteå futsalspropaganda.

– Antalet lag har ökat från noll till tvåhundra på några år. Och det är många unga tjejer och killar som vill börja spela futsal, säger Lasse Lindgren på Västerbottens Fotbollförbund.

I Västerbotten har flera klubbar lagt ner den traditionella fotbollsverksamheten på grund av brist på spelare och ledare. Inte minst är det svårt att mönstra kompletta elvamannalag på mindre orter.

– Då kan futsal vara ett bra alternativ. Man kan spela inomhus på vintern och det krävs färre spelare, konstaterar Lindgren.

Landslagsspelarna i futsal har oftast en bakgrund inom fotbollen på nivån just under allsvenskan. Men vem blir bra i futsal?

– Tekniska spelare med bra hjärna, svarar Per Broberg.

Så vem skulle du välja – Messi, Ronaldo eller Zlatan?

– Zlatan vore perfekt att ha på topp, med sitt skott och förmåga att ta emot bollen. Men Messi med sin teknik och kreativitet vore också perfekt. Så jag skulle välja Messi.

Futsal

Futsal (futebol de salao) är en variant av fotboll som uppfanns 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay 1930.

Futsal spelas i alla världsdelar men flest utövare finns i Brasilien.

Sporten växer i Europa, och det svenska landslaget ska närmast kvala in till EM som spelas i Slovenien 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.